banner turism

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fostul penitenciar Doftana

 

Parcul si fostul Penitenciar Doftana. Penitenciarul Doftana a fost construit intre anii 1894 - 1897, dupa un model belgian, pe o suprafata de circa 8000 m2, cu un numar initial de 189 de celule. Mai tarziu, ca urmare a transformarilor aduse unor camere comune, numarul lor a crescut la 397.

Constructia are forma unei potcoave si cuprindea opt sectii, notate fiecare in litere, de la "A" la "H". Cea mai ingrozitoare dintre sectii era Sectia de pedeapsa "H", cu cele 40 de celule umede, in care nu patrundea lumina soarelui.

Corpul central al inchisorii este inconjurat de un culoar semicircular. Acest culoar este marginit de doua randuri de ziduri inalte de 5 m. Cel exterior are 9 turele de observatie.Nimeni nu a reusit sa evadeze din aceasta inchisoare!

In noaptea de 10 noiembrie 1940, in urma unui seism puternic, zidurile Doftanei s-au prabusit, acoperind sub daramaturi multi detinuti. In cimitirul "Trei pruni" de pe malul raului Doftana au fost inmormantati cei ucisi.

In noiembrie 1949, in fostul penitenciar s-a deschis Muzeul Doftana. Acest muzeu era o filiala a Muzeului Partidului Comunist Roman.

A functionat pana in 4 martie 1977, cand, in urma unui alt seism putermic, a fost inchis.

 

 

Datorita starii avansate de degradare, obiectivul NU SE VIZITEAZA!!!